Black friday en Cyber monday

Black friday en Cyber monday

Black friday (zwarte vrijdag) is de dag na Thanksgiving Day en op deze dag hebben de meeste werknemers in de VS vrij. Door velen wordt Black friday gezien als het begin van het seizoen voor de kerstinkopen. Steeds meer winkels adverteren met speciale aanbiedingen om extra kopers te trekken. Sommige winkels gaan zelfs al om drie uur ‘s ochtends open en dan staan er al lange rijen kopers om de laag geprijsde, maar beperkt voorradige artikelen te kopen. Cyber monday (cyber maandag) is een marketingterm en luidt de start in van de kerstverkopen bij online winkels. De term is bedacht door Ellen Davis en Scott Silverman als reactie op black friday. Tegenwoordig is de overlap tussen de fysieke en webwinkels erg groot en zien we dat Black friday en Cyber monday door beiden volop worden aangegrepen.

Waar komt de naam Black friday vandaan?

De naam Black friday komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse stad Philadelphia en werd daar in de jaren ‘50 gebruikt door de politie. Black friday verwees naar de enorme verkeersdrukte in en rond de stad op de dag na Thanksgiving. Daarnaast is een andere theorie gaande waar rond 1981 voor het eerst melding van gemaakt is. Volgens deze theorie schrijven winkeliers op deze dag voor het eerst ‘zwarte cijfers’. Een andere manier van zeggen dat ze winst maken. Bij boekhouding in de VS is het gebruikelijk om verliezen met rood in de boeken te schrijven en winsten met zwart. Natuurlijk is deze theorie onjuist omdat er in de detailhandel wel degelijk winst gemaakt wordt gedurende de andere tijden maar het geeft wel aan hoe belangrijk deze periode is.

Waar komt de naam Cyber monday vandaan?

Zoals ook al geschreven in het intro stukje is de naam Cyber monday bedacht door Ellen Davis en Scott Silverman. De term werd voor het eerst gebruikt op 28 november 2005 in een shop.org pressrelease: “Cyber Monday is becoming one of the biggest online shopping days of the year”